Interviu

fan1.Când și cum a început cariera dvs.?

Cariera mea de profesor a început în 1990 atunci cînd am absolvit Colegiul Pedagogic Alexei Mateevici și am început cariera mea de profesoară de clasele primare la Școala Medie nr. 85 din Chișinău. Să predau limba engleză am început în 2007 atunci cînd am absolvit a doua universitate- Limbi moderne clasice. Director de cursuri de limbi străine am devenit în 2009 atunci cînd am înțeles că am făcut ceva realizări în profesia de profesoară și cred că îmi doream ceva mai mult, să cresc în domeniu.

2.De ce ați ales anume acest domeniu?

Cred că va fi onest să spun că parțial acest domeniu a fost ales pentru mine de către părinții mei, dar la fel fiind adolescentă și trăind la sat cu bunica mea, observam că oriunde m-aș afla eram înconjurată de copii și îmi plăcea să am grijă de ei, să-i organizez în diferite jocuri, să-i învăț și să le citesc cărți sau să le recit poezii. Toate poeziile pe care le învățam la școală, îmi plăcea să le recit copiilor din jur sau a vecinilor. Ei mă ascultau cu mare atenție și atunci m-am gândit -de ce nu? Cred că am darul de a aduce cunoștințe, de a preda.

3.Ce presupune munca dvs. zi de zi?

La moment munca mea presupune o mulțime de lucruri și fiecare zi diferă de alta. Atunci cînd nu am lecții- mă pregătesc de ele pentru că, avînd o experiență de peste 30 ani ca profesor, nu pot intra în clasă nepregătită. De asemenea munca mea presupune verificări a o mulțime de acte, facturi, a poștei electronice, îmi fac agenda pentru săptămâna ce urmează, scriu articole pentru rețelele de socializare, pentru site, verific documentația și multe altele.

4.Este greu să încadrați și lecțiile în aceeași zi și toate activitățile ce țin de postul dvs. de director?

Depinde de faptul câte lecții am. În trecut îmi venea foarte greu, dar la un moment dat am înțeles că deja nu mai am dreptul să mă ocup doar de predare, de ceea ce îmi place la nebunie, deoarece sunt lucruri pe care la momentul actual le pot face doar eu, și atunci am înțeles că trebuie să fiu mai liberă de lecții, să iau mai puține grupe și acum am învățat cum să organizez totul în așa mod ca aceasta să nu afecteze asupra stării mele.

5.Cum arată o zi perfectă pentru dvs?

O zi perfectă pentru mine e ziua petrecută cu familia, un mic dejun în sânul familiei, după care o ieșire în afara orașului sau chiar în oraș pentru a comunica unul cu celălalt, fără telefoane, fără gadgeturi, internet, pentru a afla cum a trecut săptămâna fiecărui membru al familiei, ce mai este interesant în oraș, a ne bucura unul de altul. Seara- o cină frumoasă, avem foarte multe localuri frumoase în oraș unde poți sta și să te bucuri de acele momente petrecute împreună. Așa arată o zi perfectă pentru mine.

6.Deci familia reprezintă acel leagăn de unde vă încărcați bateriile, acumulați noi forțe

pentru a merge mai departe?

Da, familia este cel mai important, si ea reprezintă acel loc în care mereu te întorci și care îți dă energie, încredere și care te motivează, asta este cel mai important pentru mine.

7.Ce vă place cel mai mult în cariera dvs. de până acum?

Cel mai mult îmi place colaborarea cu colectivul meu, îmi place să întâlnesc oameni care au acel avânt de a lucra și de a-și face misiunea interesant, cu mare energie. Îmi place chiar și atunci când se schimbă lumea în colectiv, îmi place să văd rezultate, să-i ajut să obțină rezultate și mai mari decât au atunci cînd vin la început, îmi place să văd creșterea profesională în colectivul meu, să avem team-buildinguri și evenimente în afara lucrului. Asta îmi place cel mai mult, colaborarea cu personalul.

8.Cum considerați, ar trebui să rămână acea tulpină a colectivului, sau să–se schimbe personalul?

Desigur, în viață totul se preschimbă. Îmi place să cunosc persoane noi, să le aflu viziunile, să văd ideile lor și să văd cum fiecare aduce ceva nou cu sine.

9.Există momente când vă pierdeți inspirația, credința în sine sau în afacerea dvs?

Încerc astfel de momente să le alung cât mai departe de mine, chiar dacă se întâmplă să apară, aceasta este extrem de rar și cred că aceasta se datorează unei stări fizice, poate o oboseală chiar, decât o stare emoțională. În cea mai mare parte, sunt o persoană care va merge mereu înainte, chiar dacă ceva nu va funcționa, chiar dacă se pare că se face în zadar- trebuie să mergi înainte.

10.În curând vor fi 10 ani de când sunteți pe piața noastră, cum reacționează familia la afacerea dvs., poate că copiii sau soțul și-ar dori mai multă atenție din partea dvs?

Familia mea reacționează foarte înțelept. Nici măcar nu-mi pot imagina cum o fac, dar niciodată în viața lor nu au arătat nici o nemulțumire față de faptul că petrec mai puțin timp acasă, și mă aflu mai mult la serviciu și eu cred că familia are nevoie de o mamă fericită. Dacă o mamă poate obține această fericire la lucru, realizându-și proiectele sale, atingându-și obiectivele, cucerind noi înălțimi, dacă aduce această fericire acasă- atunci cred că familia doar se bucură. Familia mea este bravo, îi iubesc foarte mult și ei mă înțeleg cu adevărat!

11.Ați fost nevoită în activitatea profesională să treceți peste niște principii?

Dacă am păcătuit la acest capitol, fie a fost cu mult timp în urmă, fie a fost foarte puțin. De exemplu, unul dintre principiile mele este să nu îți impui serviciul tău oamenilor. Nu-mi place când mulți comercianți din diverse instituții bombardează o persoană atunci când obțin numărul lor de telefon, cumpăra baze de date și își oferă serviciile foarte invaziv. Așa nu voi face niciodată. Nu o voi face eu însumi și nu voi cere personalului care este responsabil să telefoneze oamenii pentru a oferi serviciile noastre dacă persoana nu este interesată de acest lucru. Dacă cineva este interesat, atunci, bineînțeles, vom fi fericiți să oferim toate informațiile, dar să impunem- nicidecum. Peste acest principiu-nu calc. Există încă multe lucruri peste care nu pot trece, despre care putem vorbi mult și bine, dar când am procedat așa, nu-mi amintesc exact.

12.Aveți o rețetă personală a succesului? Povestiți-ne.

Imediat să- mi amintesc ingredientele (râsete). Pentru a avea succes, trebuie să fii mai întâi fericit. Fericirea nu este căpătată, aceasta este generată, este din interior. Fiecare persoană poate fi fericită, indiferent de circumstanțe, indiferent de locul în care trăiește- aceasta este în primul rând. Când o persoană strălucește din interior, când vede binele în tot ceea ce îl înconjoară, ea deja va avea succes, pentru că oamenii își vor aminti de ea cu un zâmbet.

Cel de-al doilea punct de succes este să nu vă fie rușine să vă prezentați în cea mai bună lumină și nu să vă uitați la opiniile altora. Dacă sunteți un profesionist într-un domeniu, atunci spuneți cu îndrăzneală că o puteți face, știți cum să faceți acest lucru și nu vă comparați cu ceilalți. Ideea e să nu vă comparați cu alte persoane, ci comparați-vă astăzi cu voi înșivă.

Și al treilea punct- nu este nevoie să-te sacrifici pentru a avea succes. Nu trebuie de ales între familie și carieră, între studii și muncă, între libertate și de a fi ocupat. Eu cred că se poate de combinat.

13. Ați avut această întrebare de alegere?

Niciodată! Eu învăț și am învățat deja multe lucruri. Reușesc să combin.

14. În domeniul afacerilor, femeilor le vine mai greu decât bărbaților sau mai ușor?

Nu ași atribui afacerei o identitate de gen. Cred că toate acestea depind absolut de persoană, de cât de mult iubește ceea ce face. Pentru că dacă nu-ți place, atunci nu este nimic de făcut. Trebuie să fii mândru, să faci bine și profesional ceea ce faci, și dacă o persoană este pregătită moral și face acest pas conștient, atunci nu cred că depinde de ce gen este persoana- bărbat sau femeie. Sunt absolut sigură că este ușor pentru cei care “ard” de această dorință.

15.În țara noastră, bărbații sunt percepuți mai bine în afaceri, femeile cedează în aceast

domeniu de activitate sau nu?

Sincer, nu m-am întâlnit cu acest aspect. Nu am simțit niciodată că atitudinea față de mine este cumva diferită în comparație cu atitudinea față de un bărbat. După cum am menționat anterior, nu mă compar cu alții, cu bărbații. Nu știu cum sunt trătați bărbații,însă pot să afirm sigur, ca nu ma plâng de faptul cum sunt tratată.

16. Ce sfat puteți da femeilor care doresc să-și construiască o carieră de succes?

În primul rând, trebuie să înțeleagă pentru ce își doresc aceasta, și ce așteaptări au, trebuie să răspundă mereu la întrebarea - cu ce scop vreau să construiesc o carieră de succes, să câștig bani, să fiu mai bună decât prietenii mei, să devin faimos, să fie părinții mândri de mine sau să fac ceea ce îmi place și să nu fac ceea ce nu-mi place. Spre exemplu eu înțeleg de ce fac acest lucru, în acest fel îmi organizez niște libertăți, deschid orizonturi pentru a crește profesional, pentru că nimeni nu-mi poate stabili limitele, eu înțeleg încotro să mă îndrept, cum să mă mișc și unde să merg, adică, acesta este scopul meu, ceea pentru ce eu fac asta. Orice femeie care vrea o carieră de succes ar trebui să înțeleagă că pentru a-ți face o carieră de succes trebuie să ai o experiență și pentru asta trebuie să lucrezi în locuri diferite, deoarece ea trebuie să vadă cum funcționează colective diferite, dacă vrea să aibă success ea oricum are nevoie să lucreze cu oamenii, întru cât poți deveni de succes doar cu ajutorul altor persoane. Cuvântul „succes” constă în faptul că alți oameni vă apreciază, iar pentru a deveni de succes trebuie să muncești din greu și să-ți organizezi munca ta, pe sine și oamenii din jurul tău, fără ca să uiți de familia ta și mereu să vii acasă cu un zâmbet.

17.Ce ați spune despre dvs., dacă ar trebui să vă descrieți în câteva cuvinte?

Încrezătoare, fericită, curioasă.

18. Care este cel mai frumos compliment pe care l-ați primit vreodată, din punct de vedere profesional?

Unul dintre cele mai frumoase complimente este : “Mulțumesc pentru copilul meu.”

19.Care este cea mai frumoasă amintire a dvs. legată de dvs. însuși în companie?

Au fost atât de multe, dar ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost prima mea călătorie în Anglia, dar sunt foarte multe momente care ma încurajează și știu că vor fi foarte multe în viitor.

20.Dacă v-ați întâlni acum cu dvs. la început de carieră, ce va-ți spune? Un sfat sau o constatare despre viață la care ați ajuns acum.

Eu mi-aș spune că sentimentele și emoțiile trebuie să fie în afara business-ului. Oricât de banal ar suna, mi-aș spune să mă axez mai mult pe întrebări juridice pentru a evita foarte multe neînțelegeri, care dăunează afacerii, deoarece trebuie de înțeles că dacă dorești un business de succes, nu este loc de familiaritate. Eu mi-aș spune ca afacerea este lege, aici nu există multe culori, este doar alb și negru, este doar da sau nu, și cred că astfel economiseam forte multă resurse emoționale. Dacă nu parcurgeam tot acest drum, nu era să fiu ceea ce sunt acum.